Peterskyrkans kupol och en Fiat Cinquecento, ett destillat av Italien. Bilen hette officiellt Nuova Cinquecento – det fanns en föregångare, med smeknamnet “Topolino”, italienskans namn på Musse Pigg.
Himmel över Rom
“Alla vägar bär till Rom.” Det gällde åtminstone för aposteln Petrus, vars vägar till slut ledde till Rom där han led martyrdöden. Det blev som det var förutsagt.
“Du är Petrus, Klippan, och på den klippan skall jag bygga min kyrka, och dödsrikets portar skall aldrig få makt över den. Jag skall ge dig nycklarna till himmelriket.”
På de få orden vilar påvemakten. Trots perioder av svåra felsteg, gravt maktmissbruk och skiftande intellektuella moden består den efter tvåtusen år.
1506 lades grundstenen till Peterskyrkan, 120 år senare invigdes den – ett verk av epokens främsta arkitekter och konstnärer. Däribland renässansens Michelangelo och barockens Bernini. Men också Raphael och Giacomo della Porta och många fler.
De väldiga dimensionerna är svåra att fatta, bara höjden motsvarar ett 50 våningars höghus. Arkitekterna var flera, men kupolen ritades av Michelangelo. Donato Bramantes ursprungliga förslag var inspirerat av Pantheon. Allt som allt en hisnande bragd – fast till ett högt pris. För att täcka kostnaderna sålde kyrkan avlatsbrev, vilket kom att bidra till den schism som ledde till reformationen och splittringen av Västeuropas kristenhet.
Arkaden bjuder svalka. Här några av runt 400 kolonner i travertin.
Peterskyrkan, Carlo Madernos fasad
Peterskyrkans 1600-talsfasad krönt av apostlarna
Barock, mot svart fond
Mot Lungotevere vetter San Girolamo dei Croati, en av alla de barockkyrkor som influerats av Giacomo della Portas Chiesa del Gesù, som introducerade barockens formspråk. Stommen utgjordes alltjämt av antika element, men med tillägg av inovationer (som det puristiska 1700-talet senare skulle komma att förakta).
Tämjandet av vattnet är temat för Roms största barockfontän. Okeanus var för greker och romare oceanernas gudomliga personifikation.
Fyra kupoler
Rom sett från Villa Borghese
Vy från Gianicolo, en av Roms yttre kullar
Vy över Siena, Toscana
Vy, Siena
Assisi, Umbrien
Vy över Assisi
Ponte delle Torri, Spoleto, Umbrien. Viadukt/akvedukt, 1355
Bergsstad, Apenninerna
Klockstapel, Siena
Basilica di San Francesco, Assisi
Assisi på håll
I staden bodde en rik tyghandlare. En av sönerna beskrevs som “nöjeslysten och något upprorisk”, och med livsdrömmen att bli riddare och vinna jordisk ära.
Men ödet ville annorlunda. Han samlade omkring sig en grupp kallad “frates minores”, de små bröderna. De ägnade sitt liv åt att vårda sjuka, predika fredsevangeliet och att be.